Kyberbezpečnost – workshop v Technickém muzeu Brno 2.3.2023

První březnový čtvrtek se 3.-5.ročník vypravil do Technického muzea na workshop (interaktivní program) na stále ožehavější téma Kyberbezpečnost.

Nejnovější projekt v oblasti vzdělávání Technické muzeum v Brně realizuje v úzké spolupráci s IT odborníky z firmy Kyndryl Brno. Workshop byl zaměřen na čím dál aktuálnější téma týkající se bezpečného využívání internetu, sociálních sítí i celkovou orientaci v online světě. Děti se pod vedením lektora v rámci interaktivní prezentace věnovaly následujícím důležitým tématům:

  • Obecný úvod do kyberbezpečnosti
  • Jak pracovat s hesly
  • Sociální sítě

Poté se děti m přesunuly do expozice výpočetní pomůcky, kde je pan průvodce seznámil s vývojem analogových počítačů a elektronických kalkulátorů. Od samočinného počítače 0. generace se dostaly až k samočinnému počítači 3. generace, se kterým vzlétla mise Apollo 11 na Měsíc, a k éře osmibitových počítačů a stolních počítačů IBM a Apple Macintosh. Děti překvapila především velikost prvních pevných i přenosných počítačů. Na závěr jsme alespoň „proběhli“ několik dalších expozic a navnadili se na další návštěvu v muzeu.