Výukový program VČELÍ PRODUKTY 24.9.2021

Na tento výukový program jsme vyrazili do chráněné dílny Mydlidědek,s.r.o., sídlící v Lažánkách u Blanska, zabývající se chovem včel, výrobou svíček ze včelího vosku a výrobou mýdel.

Po příjezdu byli žáci rozděleni do tří skupin. Ty se postupně vystřídaly ve výrobě voňavých mýdel (mýdlová hmota+bylinky+vonné esence+opakovaně použitelná formička, kterou si odnesli) a výrobě svíček (stáčení svíček z mezistěn). Při vyrábění se dozvěděli např.základní informace o zmýdelňování rostlinných olejů, způsobech výroby mýdel, viděli výrobní prostory pro výrobu svíček litých do forem. Prohlédli si a osahali výrobky z včelích produktů (ozdobné figurky, svíčky, medy, medoviny, apod.)

Po krátké přestávce na svačinu se děti přerozdělily do menších skupinek (cca po 6), vyslechly zajímavé povídání o včelách a ve skupinách plnily úkoly a pracovní listy.

Celý program vedli čtyři pracovníci chráněné dílny Mydlidědek, plně se dětem věnovali, nechali děti si vše osahat (kromě výrobků i plástve, včelí vosky, části úlů,…). Názorně a poutavě vysvětlili historii a význam včel.

Projektový den propojil učivo oblasti Člověk a jeho svět, Člověk a jeho zdraví, Člověk a svět práce.