Podzimní ponožková výprava

První říjnový čtvrtek se druháci a třeťáci vydali na podzimní výpravu se svými „ponožkami“. Ponožky mají totiž strááášně nudný život – stále jsou zavřené, buď v botách, nebo v koši s ostatním špinavým prádlem, anebo v šuplíku s čistým pádlem, popř. se motají v pračce. A tak jsme je vzali do lesa, aby zažily pořádné dobrodružství.

Učitelská ponožka nejprve všechny přivítala a záhy po vstupu do lesa jsme spustili první „běhavou“ hru – VÝLET DO LESA, jejíž cílem bylo prožít si situace, kdy naše návštěva v lese může přímo ovlivnit lesní obyvatele. Poté jsme LOVILI BARVY – hledali jsme v lese barvy, jaké má naše ponožka a nanášeli je do Lesního deníku. Povedly se nám téměř všechny, i růžová, fialová či modrá. Když jsme došli až k altánku u Naučné stezky LMB, byl tak akorát čas dát si svačinu a volnou zábavu.

Po tomto osvěžení následovala hra VIDĚT A NEBÝT VIDĚN (děti a jejich ponožky se staly žíznivými zvířátky a snažily se přiblížit ke studánce, kterou hlídal krutý jestřáb), tvoření LESNÍHO MÍSTA pro ponožku a hledání POKLADU. V pokladu získali kouzelnou pomůcku, která jim umožnila vidět les jinak! Skrz kukátko uviděli drobné krásy lesa – detail kůry stromu, lístky mechu, šupinky šišky, apod. Cestou zpět si děti a ponožky našly drobnou přírodninu, která by jim tuto výpravu připomínala, a ve škole si ji uložily do svých LAPAČŮ ZÁŽITKŮ.

Ve škole jsme si ještě před obědem stačili říct, co se nám na výpravě líbilo a dohodli jsme se na další výpravě, tentokrát zimní.