Ekocentrum LIPKA Jezírko

V pátek 18.9.2020 se odjeli všichni školáci „učit“ do ekocentra LIPKA, pracoviště Jezírko v Soběšicích. Čekal je tam dopolední program environmentální výchovy – ty mladší LES VŠEMI SMYSLY, ty starší VODNÍ KRÁLOVSTVÍ LESA.

LES VŠEMI SMYSLY (1.-3.ročník)

Žáci se nejprve rozdělili na dvě skupinky. V úvodu se vzájemně představili i s instruktorkami z Jezírka. V lese ochutnali některé rostliny a nasbírali si byliny, z nichž pak následně připravili bylinkový čaj. Některé vybrané léčivé rostliny určovali. Pořádně se vyběhali při „živém“ pexesu a z přírodnin nasbíraných v lese vytvořili vlastní obrázek a lesní parfém. Na konci žáky čekala procházka po hmatové stezce.

VODNÍ KRÁLOVSTVÍ LESA (4.-5.ročník)

Program vedl žáky k aktivní ochraně vodních zdrojů a ekosystémů majících přímý vliv na pohyb vody v krajině.

Žáci nejprve v jezírku (stojatá voda) ekocentra Jezírko lovili a určovali druhy vodních živočichů (práce ve dvojicích). Poté s instruktorkou vyšli do terénu okolního lesa, kde se učili orientovat podle značek. Cílem výšlapu byla místní studánka, kde popisovali vliv různých ekosystémů na vodní zdroje (skupin.práce) a argumentovali ve prospěch ochrany vodních zdrojů. Našli pramen potoka a zaměřili se na lov a určovaní drobných živočichů v tekoucí vodě. Na závěr šli sami „po stopách potoka“, orientovali se podle fotografií a vyvozovali důsledky technických úprav vodních toků (práce ve dvojicích).